Szczepan i Szaweł z Tarsu w Dziejach Apostolskich 7,54-8,3 - Mareček, Petr (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2020)
Artykuł Szczepan i Szaweł z Tarsu w Dziejach Apostolskich 7,54-8,3 wskazuje z jednej strony ma doniosłość spotkania Szczepana i Szawła z Tarsu w fragmencie Dziejów Apostolskich a z drugiej strony na rolę tych dwóch postaci w całości biblijnej księgi. Artykuł został podzielony na 4 części. Pierwsza z nich wyznacza granice tekstualne fragmentu Dz 7,54-8,3. Druga ukazuje zagadnienie tradycji tekstowych i krytycznej redakcji omawianego tekstu. Trzecia część ukazuje Szczepana jako ważnego modelu dla sposobu bycia uczniem, którego relacja z Jezusem jako Mistrzem nie jest opisywana w terminach naśladowania co kontynuacji misji. Czwarta część ukazuje Szczepana jako prekursora Szawła/Pawła, który może być widziany jako jego kontynuator i następca.