Przygotowanie do małżeństwa z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi Geograficznych System ów Informacyjnych (GIS) w Archidiecezji Katowickiej - Janczewska, Natalia (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2021)
Decyzja o zawarciu związku małżeńskiego zmienia dotychczasowe życie narzeczonych. Z tego względu bardzo istotną rolę odgrywa dobre przygotowanie do tego sakramentu. Bezpośredni etap przygotowania do małżeństwa wiąże się z uczestnictwem w naukach przedmałżeńskich oraz wizytą w poradni życia rodzinnego. Analizę przestrzennego rozmieszczenia parafii Archidiecezji Katowickiej, przy których odbywa się przygotowanie do małżeństwa, umożliwiła interaktywna mapa znajdująca się na stronie internetowej Duszpasterstwa Rodzin tejże archidiecezji. Wykonanie mapy oraz analizy były możliwe dzięki wykorzystaniu narzędzi Geograficznych Systemów Informacyjnych (GIS ). Poniższe zestawienie zagęszczenia miejsc świadczenia różnych form przygotowania do małżeństwa z gęstością zaludnienia danej części archidiecezji oraz ze strukturą wieku jej ludności dowodzi, że możliwe i korzystne jest połączenie przedmiotu badań z dziedziny nauk o rodzinie i teologii z narzędziami z dziedziny geografii.