"Zbiór najnowszych pieśni odpustowych" z oficyny Teofila Nowackiego w Piekarach - Myszor, Jerzy (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2022)
Przedmiotem zainteresowania jest zbiór pieśni pielgrzymkowych pochodzący z przełomu XIX i XX wieku, wydrukowany w wydawnictwie Teofila Nowackiego w Piekarach. Autor zajmuje się analizą jednego ze zbiorów pieśni pielgrzymkowych, jakie powstały na Górnym Śląsku w drugiej połowie XIX wieku, okolicznościami jego powstania oraz funkcji, które posiadały owe pieśni w duszpasterstwie parafialnym oraz w prywatnej pobożności.