TERRORYZM OD KUCHNI

Autor

  • Tomasz Grząślewicz Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Karolina Wojtasik Uniwersytet Śląski w Katowicach

DOI:

https://doi.org/10.31261/no_limits.2022.6.07

Słowa kluczowe:

terroryzm, zamachowcy, zamachy, Al-Ka’ida, Państwo Islamskie

Abstrakt

Terroryzm jest metodą działania, a radykalizacja, która może prowadzić do przemocy, niekoniecznie jest związana z ideologią czy religią muzułmańską. I choć za większość zamachów, o których dowiadujemy się z mediów, odpowiadają islamistyczne organizacje terrorystyczne, takie jak Al-Ka’ida czy Państwo Islamskie, to na przykład za zamachami w Norwegii w 2011 roku stał prawicowy ekstremista Anders Breivik, blondyn o niebieskich oczach. Artykuł poświęcony jest analizie motywacji i sposobowi postępowania zamachowców.

Opublikowane

2022-11-08

Jak cytować

Grząślewicz, T., & Wojtasik, K. (2022). TERRORYZM OD KUCHNI. No Limits, (2(6), 22–25. https://doi.org/10.31261/no_limits.2022.6.07