GMO – nadzieja czy droga do zatracenia?

Autor

  • Barbara Wójcikowska Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Katarzyna Suchańska Uniwersytet Śląski w Katowicach

Słowa kluczowe:

GMO, żywność, zdrowie, inżynieria genetyczna

Abstrakt

Stosowanie genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów (GMM), jak i produkowanych przez nie związków chemicznych, ma ciche powszechne przyzwolenie. Produkowanie żywności z wykorzystaniem genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO), głównie roślin, spotyka się natomiast z głośnym sprzeciwem. Jedni twierdzą, że żywność GMO jest szkodliwa i nie powinno się spożywać produktów sygnowanych tym oznaczeniem, inni z kolei wierzą, że dzięki genetycznie modyfikowanej żywności można uczynić wiele dobrego – zmniejszyć głód w krajach ogarniętych skrajnym niedostatkiem oraz poprawić poziom życia w krajach ubogich. Jakie w rzeczywistości płyną korzyści ze stosowania GMO i czy niesie ono ze sobą zagrożenia?

Opublikowane

2023-11-03

Jak cytować

Wójcikowska, B., & Suchańska, K. (2023). GMO – nadzieja czy droga do zatracenia?. No Limits, (2(8), 14–15. Pobrano z https://trrest.vot.pl/ojsus/index.php/no_limits/article/view/16256

Numer

Dział

Artykuły